Dzięki zaangażowaniu wspaniałych wolontariuszy z Capgemini Polska realizujemy w naszej szkole projekt „Ogródek ziół śląskich”. Inicjatywa obejmuje działania, podczas których dzieci poznają tradycyjne zioła w zapachu, smaku i zastosowaniu. Poznają ich nazwy w gwarze śląskiej. Wysieją, a w późniejszym terminie wysadzą (do podwyższanej donicy) tradycyjne zioła wykorzystywane w śląskiej kuchni (np. mięta, koper, pietruszka).
Pierwsze warsztaty odbędą się w czerwcu. Dzieci poznają zioła i ich zastosowanie, oraz samodzielnie wysieją nasiona do ekologicznych doniczek. Podczas drugiego spotkania (jesienią) sadzonki zostaną wysadzone do ogólnodostępnej donicy.

Plakat informujący o projekcie „Ogródek ziół śląskich”
„Ogródek ziół śląskich”
Na parę dni przed wakacjami, 24 czerwca, dzieci w świetlicy wzięły udział w warsztatach zielarsko – ogrodniczych. Warsztaty w gwarze śląskiej poprowadziła pisarka, gawędziarka i działaczka regionalna Zofia Przeliorz. Pani Zofia od dziecka zajmuje się polem i ogrodem, która z praktycznej strony zna tajniki zarówno uprawy, jak i zastosowania ziół w kuchni śląskiej.
Dzieci poznały zarówno zioła od lat stosowane w naszym regionie, jak i te, które relatywnie niedawno pojawiły się w naszej kuchni.
Zioła poznawane były węchem, dotykiem i smakiem. Do ekologicznych doniczek z opakowań po jogurtach wysiane zostały nasiona. Po wakacjach wyrośnięte sadzonki wspólnie wysadzimy do donicy.
Dzieci uczestniczące w warsztatach otrzymały w prezencie od Capgemini Polska doniczki z nasionami.
Działanie zrealizowano w ramach projektu „Ogródek ziół śląskich”.
Capgemini Polska, @Leokadia Post-Card
„Ogródek ziół śląskich”
Pietruszka, rozmaryn, melisa, lubczyk, mięta, tymianek – to tylko niektóre z wielu ziół, które wyrosły z nasion wysianych przez dzieci przed wakacjami. 9 października wyrośnięte już byliny zostały przesadzone do donicy zlokalizowanej przy wejściu do szkoły od strony boiska. Donicę przygotowali i ustawili wolontariusze z Capgemini Polska.
Wysadzanie zostało poprzedzone warsztatami z panią Zofią Przeliorz, która opowiedziała o tym, jakie zastosowanie ma każda z roślinek. Dzieci mogły powąchać, dotknąć, a nawet spróbować ziół.
Od tej pory można się częstować listkami, by przyprawiać potrawy w kuchni lub wypić aromatyczną herbatę. Zapraszamy!
Działanie zrealizowano w ramach projektu „Ogródek ziół śląskich”.
Dziękujemy Capgemini Polska!
Capgemini Polska @Leokadia Post-Card