Na parę dni przed wakacjami, 24 czerwca, dzieci w świetlicy wzięły udział w warsztatach zielarsko – ogrodniczych. Warsztaty w gwarze śląskiej poprowadziła pisarka, gawędziarka i działaczka regionalna Zofia Przeliorz. Pani Zofia od dziecka zajmuje się polem i ogrodem, która z praktycznej strony zna tajniki zarówno uprawy, jak i zastosowania ziół w kuchni śląskiej. Dzieci poznały zarówno zioła od lat stosowane w naszym regionie, jak i te, które relatywnie niedawno pojawiły się w naszej kuchni.
Zioła poznawane były węchem, dotykiem i smakiem. Do ekologicznych doniczek z opakowań po jogurtach wysiane zostały nasiona. Po wakacjach wyrośnięte sadzonki wspólnie wysadzimy do donicy.
Dzieci uczestniczące w warsztatach otrzymały w prezencie od Capgemini Polska doniczki z nasionami.
Działanie zrealizowano w ramach projektu „Ogródek ziół śląskich”.

Przejdź do treści